Znamenitosti Novog Sada

Korisne informacije o Novom Sadu
Doživite magične trenutke i istražite Novi Sad
Vladičanski dvor se nalazi samom kraju Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu. Dvor predstavlja jedno od najvrednijih arhitektonskih dela u Novom Sadu. Projekat je izradio čuveni arhitekta Vladimir Nikolić 1899. godine. Tako Novi Sad dobija jednu veoma atraktivnu, ali za građane i danas tajnovitu, palatu. Njen neobičan izgled nastao je kao posledica uticaja pravila koja su bila uspostavljena u bečkom klubu profesora Teofila Nanzena čiji je Nikolić bio član. Tako je fasada pored simbioze vizantijskih i istočnjačkih arhitektonskih i dekorativnih elemenata, poprimila i elementa srpskih srednjovekovnih manastira.  
Trg slobode je glavni gradski trg u Novom Sadu. Nastao je nastankom samog grada, a kroz istoriju je menjao nazive. Za vreme Austrougarske zvao se Trg Franje Josifa, posle Prvog svetskog rata Trg oslobođenja, a posle Drugog svetskog rata dobija današnje ime. Na trgu je jedno vreme bila pijaca, a na njemu se danas nalaze značajni objekti u Novom Sadu: crkva Imena Marijinog (popularna „katedrala“), Gradska kuća, hotel „Vojvodina“, sedište „Vojvođanske banke“ (bivši „Grand hotel“), itd. Trg je deo pešačke zone, a nastavlja se Zmaj Jovinom ulicom.
Župna crkva Imena Marijinog je rimokatolička crkva koja se nalazi na glavnom gradskom trgu u centru Novog Sada. Izgrađena je 1895. godine, od arhitekte Đerđa Molnara – u neogotskom stilu. Posvećena je Bogorodici. U unutrašnjosti se nalazi oltar urađen u duborezu, dok su na prozorima vitraži u tirolskom stilu. Novosađani ovu crkvu nazivaju katedralom, iako ona to nije, jer se sedište Bačke biskupije nalazi u Subotici. U prostoru iza župne crkve nastavlja se Katolička porta, sa zgradom crkvene opštine – Plebanijom iz 1809. godine, palatom Vatikan i Kulturnim centrom Novog Sada.  
Dunavska ulica je jedna od najpoznatijih i najstarijih ulica u Novom Sadu. Ulica je kao putni pravac između centra grada i dunavske obale nastala u prvim godinama 18. veka. Predstavljala je glavnu saobraćajnu vezu grada sa Dunavom što je odredilo i njen društveni, istorijski i kulturni značaj. Razvoj i izgradnja ulice su prekinuti bombardovanjem 1849. godine kada je ulica skoro potpuno sravnjena sa zemljom. Međutim, veoma brzo sledi oporavak ulice i tada u njoj niču reprezentativne palate građene u tada savremenim evropskim stilovima.  Placevi u Dunavskoj ulici su bili najskuplji u gradu i tu je živela najbogatija gradska gospoda. Danas je Dunavska ulica je jedno od najomiljenijih šetališta u Novom Sadu.
Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu na desnoj obali Dunava. Tvrđavu je izgradila Austrija u periodu od 1692. do 1780. godine zbog stalne opasnosti od Turaka. Petrovaradinska tvrđava građena je po planovima Kajzersferda i Marsilija, a vojni graditelji su bili ugledne vojne arhitekte austrijske carevine. Posebno je značajno podzemlje Tvrđave na četiri sprata, sa 16 kilometara hodnika Obilazak podzemnih galerija preporučuje se uz stručne vodiče Muzeja grada Novog Sada. Po jednoj legendi ime Petrovaradin je dobijeno iz više reči – „Petra“ na latinskom znači stena, „var“ je na mađarskom grad, a „din“ na turskom vera, iz čega je izvedeno Petrovaradin, „grad na steni čvrst kao vera“.